A Nők Világa® – Házasságra Felkészítő Coaching


 • Ismeri saját maga és partnere erősségeit és hiányosságait?
 • Milyen képességeket hoz magával a házasságba?
 • Hogyan legyünk valódi partnerek a házasságban?
 • Miként alakítsunk ki hosszú távú stratégiákat és célokat közösen?
 • Mely elvárások reálisak?
 • Hogyan oldjunk meg konfliktusokat és alakítsunk ki konszenzust?
 • Miként növeljük és őrizzük meg az intimitást?
 • Miért döntöttünk egyáltalán a házasság mellett?

 

A házasságkötésre készülődve elgondolkodtak már a fenti kérdéseken? A legtöbben rengeteg időt fordítunk az esküvőnk és nászutunk megtervezésére és lebonyolítására – de vajon magára a házasságra is fel szoktunk készülni? Valójában a jogosítvány megszerzésébe több energiát fektetünk, mint a házasság előkészítésébe. Évekig járunk iskolába, tanfolyamokra azért, hogy a legkülönfélébb területeken képesítést szerezzünk és oklevelekkel igazolják tudásunkat, ezzel szemben életünk legfontosabb döntését, a házasságkötést általában semmiféle képzés és felkészülés nem előzi meg. A párok inkább akkor jelennek meg a házassági tanácsadáson, ha már kialakultak a konfliktusok. Pedig „a jó házasság alapjait éppúgy el lehet sajátítani, mint az autóvezetést” (Hans W. Jürgens)!

 

Tapasztalataink szerint jóval kevesebb a válás, ha a felek a házasságkötés előtt rendelkeznek bizonyos készségekkel: például kommunikációs, problémamegoldó, valamint együttműködési készséggel. Ésszerűbb már a házasság előtt feltérképezni, milyen területeken jelentkezhetnek a nehézségek; és az is hasznos, ha tudják, hogyan kell a közös háztartást helyesen szervezni. Ezért dolgoztuk ki „A Nők Világa® – Házasságra Felkészítő Coachingunkat”, amelyen a résztvevők elsajátíthatják, illetve fejleszthetik a fenti készségeket. Minden házasság – sikeres és kevésbé sikeres egyaránt – hasonló problémákkal szembesül a gyereknevelés, a szexuális élet, a családtagokkal való kapcsolat, a házimunka, a pénzügyek stb. terén. A különbség közöttük abban van, hogyan kezelik a problémákat.

 

A Házasságra Felkészítő Coaching lehetőséget biztosít arra, hogy a coach segítségével nyugodtan átbeszéljék a házassággal kapcsolatos elképzeléseiket, terveiket, elvárásaikat. A coaching célja természetesen nem az, hogy ítéletet mondjon párkapcsolatuk felett. Alapeleme viszont a tudatosság és a szembenézés, melyek megkönnyítik a majdan fellépő konfliktusok kezelését, és léteznek olyan konkrét, megtanulható és fejleszthető technikák, melyek segítenek ebben.

Nagyon fontos megerősíteni a párkapcsolatot és amennyire lehet felkészíteni a feleket a jövőbeli kihívásokra, problémákra, melyek elkerülhetetlenül megjelennek minden házasságban. Bizonyos ismeretek elsajátítása pedig kulcsfontosságú tényező a sikeres házassághoz. Azok, akik nagyon erős és jól megalapozott eszközökkel, készségekkel rendelkeznek többek között a kommunikáció, a konfliktuskezelés, a kölcsönösség, az empátia és az érzelemkifejezés terén, stresszhelyzetekben is nagyobb eséllyel tudják majd jól kezelni a felmerülő nehézségeket. A Házasságra Felkészítő Coaching abban támogatja Önöket, hogy biztos, szilárd alapra építhessenek fel egy elkötelezett, megértő és boldog házasságot: a kihívások ne érjék Önöket váratlanul, és élvezzék azt a folyamatot, ahogy mindketten fejlődnek és kapcsolatuk is kibontakozik.

A Házasságra Felkészítő Coaching egyben arra is alkalmat ad, hogy sokkal mélyebben megismerjék és megértsék egymást, a másik egyediségét és önmagukat. A coaching alkalmával a jegyesek megosztják egymással értékrendjüket, érzelmeiket és elvárásaikat, megvizsgálják, vajon ki tudnak-e tűzni hasonló vagy legalább összeegyeztethető célokat? Tudnak-e beszélgetni egymással akkor is, ha eltérő a véleményük például a gyereknevelésről, szexualitásról, házastársi szerepekről, karrierépítésről, vallásról, politikáról vagy a pénzügyekről?

Emellett nagyon fontos felmérni azt is, hogy léteznek-e elakadásaik szüleikkel vagy múltbeli partnereikkel kapcsolatban; milyen mintákat, ismereteket és hiedelmeket örököltek szüleik házasságából; illetve van-e olyan korábbi partnerkapcsolatuk, melyet még le kell zárni vagy át kell értékelni? Legtöbbször automatikusan azokat a kommunikációs és problémamegoldó módszereket alkalmazzuk, melyeket szüleinktől tanultunk, még akkor is, ha ezekkel nem értünk egyet, mert nem megfelelőek és megfogadtuk, hogy „mi nem fogunk úgy viselkedni, mint ők”. A házasságban jelentkező konfliktusok jelentős hányadáért a kommunikációs problémák tehetők felelőssé.

 

A családi élettel természetes módon együtt járnak bizonyos változások (pl. gyerek születése, iskolakezdés, a gyerek önállósodása, nyugdíjba menetel), melyekkel párhuzamosan a házastársi kapcsolat, a feleség és a férj szerepe is átalakul. Tartós krízishelyzet akkor alakulhat ki, ha a családi funkciók nem tudnak elég rugalmasan igazodni a helyzethez. A rugalmasság egyik feltétele az egyének nagyfokú stabilitása és a szerepváltásokra való alkalmassága; de ez a tradicionális értékek és modellek meggyengülése miatt ma nehezebben alakítható ki (Komlósi Piroska, 1997). Érdemes ezért felkészülni a házasság különböző szakaszaiban jelentkező feladatokra, szerepekre.

 

A házassághoz való tudatosabb hozzáállás egyáltalán nem zárja ki a szerelemmel járó csodálatos érzéseket, viszont segít megőrizni a kapcsolat erejét akkor is, amikor az idő múlásával a kezdeti felhőtlen állapot természetes módon átalakul. Még azok is, akik boldog házasságban élnek, úgy látják, kapcsolatuk messze van attól, amit tökéletesnek és konfliktusmentesnek lehet nevezni: a házasság folyamatos munkát, karbantartást, energia-befektetést kíván, kezdettől fogva.

 

A Nők Világa® – Házasságra Felkészítő Coaching speciális ismeretanyagot és eszköztárat nyújt ahhoz, hogy:

 • A házastársi kapcsolatot biztos alapokra építhessék fel.
 • Hatékony kommunikációs eszközöket sajátítsanak el.
 • Fejlesszék problémamegoldó és együttműködési készségeiket.
 • Megismerjék egyéni és közös igényeiket, érzéseiket, meggyőződéseiket.
 • Ki tudják fejezni igényeiket, meg tudják fogalmazni érzéseiket és oda tudjanak figyelni a másikra.
 • Mérlegeljék idealisztikus (sok esetben gátló) és reális elvárásaikat.
 • Megismerjék, milyen személyes képességeket, rejtett tartalékokat visznek a házasságba.
 • Felfedezzék kapcsolatuk erősségeit és fejleszthető, fejlesztendő területeit.
 • Közös terveket, fejlődési utakat fogalmazzanak meg anélkül, hogy egyediségüket fel kellene adniuk.
 • Tudatában legyenek a házasság különböző szakaszaival járó feladatoknak, nehézségeknek.
 • Feltérképezzék a jövőben várható kihívásokat és konfliktusforrásokat.
 • Hatékonyan tudják vezetni a közös háztartást, össze tudják egyeztetni az egyéni és megosztott feladatokat.
 • Le tudjanak válni a szülői családról, megismerjék a szüleik házasságából és a saját korábbi kapcsolataikból származó hiedelmeiket.
 • Be tudjanak illeszkedni a házastárs családjába, baráti körébe.

 

Hogyan zajlik A Nők Világa® – Házasságra Felkészítő Coaching?

A folyamat első állomása egy világszerte alkalmazott kérdőív kitöltése (Prepare/Enrich) majd a következő alkalmakkal ott kirajzolódó erősségek és növekedési területek átdolgozása. (Általában 4-6 alkalom.)

 

Mennyibe kerül A Nők Világa® – Házasságra Felkészítő Coaching?

Az első alkalom (90 perc), amikor a kérdőív kitöltésére is sor kerül 18.000 Ft+Áfa, mely tartalmazza a kérdőív kiértékeltetésének költségét is, a következő alkalmak költsége 8.000 Ft+Áfa (60 perc) .

Szolgáltatóként kapcsolatban állunk több egészségpénztárral is, erről bővebben olvashat itt…

 

Információ és jelentkezés:

Ha felkeltette érdeklődésüket A Nők Világa® – Házasságra Felkészítő Coaching, az alábbi elérhetőségeken vehetik fel velünk a kapcsolatot:

 

Soltész Krisztina

Telefon: 06 20 346 9839

E-mail: kriszta@anokvilaga.hu

Honlap: www.anokvilaga.hu

 

Szeretettel várjuk Önöket!

 

További kurzusaink

Lap tetejére