Függőségeink


A legtöbb embernek van valamilyen szenvedélye. Probléma akkor áll fenn, ha már az adott függőség irányítja az ember életét, uralja viselkedését, kiszorít más tevékenységeket, és sérülnek az egyén kapcsolatai (Demetrovics Zsolt, 2008); ha az illető kizárólag bizonyos szerrel próbálja megoldani a gondjait (pl. dohányzás, alkohol, drog) vagy egy bizonyos viselkedés torzult formájával oldja a feszültséget (pl. evési zavarok, társfüggőség, munkaszenvedély, szerencsejáték-függőség, szexuális addikciók). A szenvedélybetegségek kialakulásának többféle oka lehet, gyakran tárgyi dolgokkal akarunk valamilyen érzelmi hiányállapotot (pl. kapcsolatigényt) pótolni.

 

A szenvedélybetegségekből való felépülés többnyire hosszadalmas és összetett folyamat, mégis fontosnak tartjuk, hogy A Nők Világa® keretein belül is beszéljünk függőségeinkről, hiszen sokunk érintett valamilyen szinten: a kényszeres vásárlás, az evési zavarok és a társfüggőség jelensége leginkább a nőket érintik, de az alkoholizmus is népbetegség hazánkban. A szenvedély elhatalmasodásával általában együtt jár a családi működés zavara, a titkolózás, a valódi érzések elfedése, a taktikázás, a kapcsolati játszmák kialakulása.

 

A táplálkozási zavarok és súlyproblémák – mint pl. anorexia, bulímia, túlevéses zavar, túlsúly, soványság – növekvő gyakoriságuk és súlyos szövődményeik miatt is fokozott figyelmet követelnek. Hátterükben komplex folyamatok állnak: biológiai, lélektani és szociokulturális (társadalmi nyomás, pl. sovány nőideál) aspektusok egyaránt jelen vannak. Így az okok feltárása és a probléma kezelése is összetett megközelítést igényel. Milyen szerepet töltenek be kialakulásukban például – a táplálkozási szokások és a testmozgás mellett – a női szerep változásai, a család működése, a személyiség tulajdonságai, a testideálok, a testképzavar, a szorongás és a depresszió?

Lap tetejére