Tevékenységeink és programjaink


A Nők Világa Közhasznú Alapítvány tartós közérdekű célja a lelki bántalmazás és a családon belüli erőszak elleni küzdelem; az ezzel kapcsolatos ismeretterjesztés, média-megjelenés a társadalom szemléletváltozásának elősegítéséért; a szimmetrikus emberi kapcsolatokért való fellépés; a bántalmazottak segítése, egyéni és csoportos személyiségfejlesztése. Az alábbi programokon keresztül valósítjuk, illetve valósítottuk meg az elmúlt években közhasznú feladatainkat:

 

2013

 

 • Bántalmazott nők önsegítő csoportja
 • Tájékoztatás, információ nyújtása a hozzánk fordulók számára

 

 

2012

 

Bántalmazott nők önsegítő csoportjának elindítása

Ingyenes önsegítő csoportot indítottunk lelkileg, szóban, fizikailag, illetve szexuálisan bántalmazott nők számára, melyet 2012 májusa óta havonta egy alkalommal tartunk meg. A pszichológus által vezetett önsegítő csoportunk főbb funkciói:

 • Érzelmi támogatás és belső megerősítés, önbecsülés helyreállítása, önértékelés növelése
 • Ön- és emberismeret bővítése
 • A bizalommal, autonómiával, kontrollérzéssel és önérvényesítéssel kapcsolatos készségek újraépítése
 • Az erőszak dinamikájának, a bántalmazó kapcsolat természetrajzának megismerése
 • Hátrányok csökkentése, esélyegyenlőség növelése

 

Egyéni tanácsadást, személyiségfejlesztést, trauma-feldolgozást biztosítottunk indokolt esetben, ingyenesen.

 

Tájékoztatás, információ nyújtása a hozzánk fordulók számára

 

Folytattuk ismeretterjesztő munkánkat a családon belüli erőszak megelőzéséért, az alábbi fórumokon:

 1. Honlapunkon
 • az érintettek, érdeklődők és szakemberek elérése és tájékoztatása;
 • a figyelem felkeltése a lelki bántalmazás veszélyeire és következményeire, a társadalom szemléletváltozásának elősegítése;
 • segélyszolgálatok és egyéb segítségkérési lehetőségek bemutatása;

      www.anokvilaga.hu/alapitvany/

 

 1. Facebook oldalunkon

Létrehoztuk Alapítványunk Facebook oldalát 2012 májusában, és azóta folyamatosan teszünk fel híreket szakmai tevékenységünkről, valamint tájékoztató és közérdekű információkat, cikkeket osztunk meg a bántalmazásról, preventív jelleggel párkapcsolati és gyermeknevelési kérdésekről, valamint a nőkkel, a családdal kapcsolatos, a témában releváns pályázatokról, lehetőségekről, rádió- és televízió-műsorokról.

      www.facebook.com/ANokVilagaAlapitvany

 

c) Szakértőként, az S.O.S. Krízis Alapítvány Iránytű Programjának szakmai napján (2012. november 23.)

Az S.O.S. Krízis Alapítvány 2012-ben is megrendezte az Iránytű Szakmai és Művészeti napokat, a családok átmeneti otthonaiban élő gyermekek tehetségkutató seregszemléjét. A szakmai napon a beszélgetés egyik résztvevője Soltész Krisztina, A Nők Világa Alapítvány elnöke volt. A család változásait kutattuk a XX-XXI. század fordulóján: milyen új kihívások jelentek meg, hogyan tudott alkalmazkodni ehhez a család – s mi a szakemberek szerepe, feladata és lehetősége az ezekkel kapcsolatos problémák során.

Meghívott vendégek: Sarkadi-Szabó Kornél közgazdász, dr. Angster Mária Hellinger-terapeuta, dr. Futó Judit gyermek- és ifjúságpszichológus, dr. Ferge Zsuzsa szociológus, Soltész Krisztina pszichológus, A Nők Világa Alapítvány elnöke és Endrei Judit, a beszélgetés vezetője.

 

Ÿ Média-megjelenéseink – bántalmazással kapcsolatos tájékoztatásért, szemléletformálásért

 • Hol kezdődik az erőszak? – Lelki bántalmazók (Marie Claire, 2012. június)
 • Tágra zárt ajtók – A bántalmazás lélektanáról (ELLE Magazin, 2012. június)
 • Rádióműsor a bántalmazás lélektanáról (2012. április 17., Klubrádió, Női vonal c. műsor)
 • Rádióműsor a férfiak bántalmazásáról (2012. szeptember 4., Klubrádió, Női vonal c. műsor)

 

      Az interjúk, cikkek elérhetők honlapunkon a Sajtómegjelenéseknél.

 

ŸSikeres pályázataink

13600 – ADHAT Vonal: sikeres pályázatunkkal adománygyűjtő hívószámot nyertünk 2012 júniusában. Az Adhat Adományvonalon keresztül hívásonként 250 forinttal lehetett támogatni Alapítványunkat 2012. október 3. és 2013. március 31. között.

http://adhat.hu/?q=content/13600-adhat-vonal-megvan-kezdő-csapat

 

Nemzeti Együttműködési Alap „Civil szervezetek működési célú támogatása 2012”: sikeres pályázatunkkal 2012-ben működési támogatást nyertünk el, mely az Alapítvány közhasznú tevékenységeit segíti (önsegítő csoportunk működtetése, honlapunk fejlesztése, közösségi médiában való megjelenésünk, pályázatírás).

 

Részvétel a Frauen Oase és a REGINA Alapítvány közös felmérésében

Bekapcsolódtunk a svájci Frauen Oase és a gödöllői REGINA Alapítvány felmérésébe, mely a hazai női terek, illetve a nők számára szolgáltatásokat nyújtó szervezetekről szól. A felmérés eredményeként egy magyar és egy angol nyelvű online is elérhető ingyenes kiadvány készül, melynek funkciója, hogy segítséget nyújtson azon svájci és EU-s szervezetek számára, akik a kint tartózkodó magyar nőknek kínálnak szolgáltatásokat és információkra van szükségük a magyarországi lehetőségekről, szervezetekről, szolgáltatásokról.

http://www.noihalozat.blogspot.hu/

 

 

2011

 

Előadás és beszélgetés a Budapesti Corvinus Egyetemen

 

A Nők Világa Alapítvány kuratóriumi elnöke, Soltész Krisztina résztvevője volt a fizikai és lelki bántalmazásról szóló előadásnak és beszélgetésnek a Budapesti Corvinus Egyetemen, 2011 decemberében.

 

Civilek Éjszakája

 

A Nők Világa Alapítvány 2011. szeptember 10-én bekapcsolódott a Civilek Éjszakája elnevezésű rendezvénybe. Megjelenésünkkel a célunk az volt, hogy felhívjuk a társadalom figyelmét arra, hogy a fizikai bántalmazás „előszobája” a lelki bántalmazás, valamint hogy sok, nőket érintő pszichés és pszichoszomatikus probléma hátterében észrevétlenül a lelki bántalmazás áll.

     A Civilek Éjszakája rendezvényén lehetőség nyílt arra, hogy a résztvevők önkitöltős tesztek alapján visszajelzést kapjanak arról, vajon átélnek-e lelki bántalmazást. A bántalmazásról szóló rövid előadás, és az ezt követő beszélgetés után az érdeklődők részt vehettek egy csoportos foglalkozáson, ahol egy mese segítségével megjelenítettük a lelki bántalmazásra alkalmas női archetípust, az ösztöneiben sérült nőt, aki nehezen kér, nehezen ismeri fel a szükségleteit.

www.civilekejszakaja.hu

 

 

2010

 

„Művészetekkel a magabiztosságért és önérvényesítésért”

 

A Nők Világa Alapítvány csatlakozott a „Művészetekkel a magabiztosságért és önérvényesítésért” nevű terápiás programhoz, melynek résztvevői a családok átmeneti otthonaiban elő, hátrányos helyzetű és bántalmazott nők voltak. A 2010 novemberében indult három hónapos képzés célja a résztvevők ön- és emberismeretének, valamint önértékelésének növelése volt. A tantárgyak között szerepelt például drámapedagógia, tánc, kommunikáció, smink és styling óra, valamint kézművesség és kézimunka foglalkozás is. A kézműves órákon elkészített alkotásokból jótékonysági vásárt is tartottak, amelynek bevételéből a képzést kívánják folytatni. A projekt támogatója a UN WOMEN, az ENSZ Nők Fejlesztési Alapjának magyarországi szervezete, valamint az AVON Magyarország volt.

     Ennek a programnak a keretében előadást tartottunk a bántalmazásról és az erőszak lélektanáról, majd önismereti és esetmegbeszélő csoportfoglalkozást vezettünk a résztvevők számára.

     2011 februárjában a közreműködő szervezetekkel – Anyaotthon Program, Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat – közösen egy sajtótájékoztató keretében számoltunk be a tanfolyam pozitív hatásairól.

www.anyaotthonprogram.mlap.hu

 

A programmal kapcsolatos cikkek elérhetők honlapunkon a Sajtómegjelenéseknél.

 

 

 

Lap tetejére